Кризисни заседания на правителствата във Франция и Италия заради Брекзит

Кризисни заседания на правителствата във Франция и Италия заради Брекзит
БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци свикаха кризисни заседания на правителствата в Париж и Рим. Партия "Северна Лига" иска референдум на Апенините. Крайните националисти тържествуват и призовават Франция също да проведе референдум за европейското си членство, предава БНР.

В политическите реакции преобладават призивите за незабавни действия за промени в ЕС, за да оцелее. Оланд бе категоричен, че Европа ще се справи с предизвикателството и трябва да остане единна. "Вотът на британския народ е тежък тест за Европа. При тези обстоятелства тя трябва да покаже твърдостта и силата си, като предостави нужните отговори, за да се справи с икономическите и финансовите рискове от излизането на Обединеното кралство. Вече се прилагат мерки, в чиято ефективност аз съм уверен", каза френският президент.

Решението на британците рискува да подейства като ускорител на нарастващите евроскептични настроения на французите. Първи реагираха политиците от крайната десница, приветствайки като победа решението на Великобритания да излезе от ЕС. Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен отново призова Франция на свой ред да проведе референдум за европейското си членство.

Германският канцлер Ангела Меркел определи  решението на британците да напуснат Европейския съюз като „удар“ за Европа. Меркел ще е домакин на пост-Брекзит разговорите с лидерите на Франция и Италия, в които ще участва и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

#Оланд #Ренци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"