Бъчварова: Няма официална информация дали Турция е прекратила споразумението за реадмисия

Бъчварова: Няма официална информация дали Турция е прекратила споразумението за реадмисия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски вчера имаше среща с турските си колеги, но все още нямаме официално изявление за реадмисията на бежанци". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в парламента, цитирана от агенция "Фокус".

Въпреки че Нейнски е била на среща в Турция със свои колеги, България няма официален документ дали южната ни съседка се е отказала от споразумението връщане на бежанци, обясни Бъчварова. Министърът на вътрешните работи коментира, че само през вчерашния ден има около 90 задържани бежанци. "Голяма част от тях имат регистрации, което значи, че се опитват нелегално да излязат от страната", каза Бъчварова.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска Висшият съдебен съвет да предприеме спешни мерки и да осигури повече хора и средства на прокуратурите и съдилищата по границата, заради многото работа във връзка с миграционния натиск. Искане, което пороби поредния скандал в съвета вчера, който изкара Цацаров извън нерви и от залата. Тогава той аргументира искането си с твърдение, че Турция е оттеглила съгласието си за изпълнение на споразумението с ЕС за обратно приемане на мигранти. Целият спор може да прочетете тук.

В края на миналата седмица се появи информация, че Турция едностранно е прекратила споразумението с България за реадмисия. Това все още не е потвърдено.

Във връзка с поисканата ѝ оставка от БСП, Бъчварова каза, че не приема това твърдение за сериозно. "Докато БСП не отговори кой и защо извърши убийствата по време на техния мандат - като започнеш с Кюлев и завършиш с Георги Илиев, защо не са задържани извършителите, как е било проведено разследването и защо те въпреки, че изпратиха жандармерия не се справиха с битовата престъпност, не се отнасям сериозно към тях", каза още тя.

#посланик #Турция #Надежда Нейнски #колеги #среща #реадмисия #бежанци #мигранти #страна #главен прокурор #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"