"Индипендънт": Дейвид Камерън се оттегли елегантно. Дойде моментът на Борис Джонсън

"Индипендънт": Дейвид Камерън се оттегли елегантно. Дойде моментът на Борис Джонсън
БГНЕС
A A+ A++ A

Това е най-големият разрив в британската политика, откакто Лейбъристката партия засенчи либералите след Втората световна война. Това е краят на кариерата на Дейвид Камерън, която приключи така, както приключват много други политически кариери – с провал. Той рискува и загуби.

Той се обърна към страната тази сутрин с прямота и елегантност, посочвайки, че ще остане на поста премиер докато бъде излъчен негов наследник, което ще стане на конференцията на Консервативната партия през октомври.

Това беше правилно решение, уважаващо демократичните поръчения на британския народ. Те избраха да напуснат ЕС и искат за премиер някой, който вярва в този курс на развитие.

В един момент тази сутрин, към края на речта си, изглежда Камерън най-накрая осъзна, че това наистина е краят и с усилие сдържа сълзите си. Това беше и моментът, в който много хора – не всички от които бяха консерватори, се зачудиха защо загубиха.

Той знаеше, че трябва да си отиде. Писмото от депутатите консерватори, призоваващи го да остане, дори и при победа на вота за излизане, беше просто за пред публиката. Партията се радваше да се прави на обединена зад него, тъй като знаеше, че той няма да се задържи за дълго.

Изникват обаче непосредствени практически въпроси. Камерън заяви, че решението за активиране на двугодишния период за преговори, уреждащи излизането на Великобритания от ЕС, ще остане за неговия наследник. Това отново беше правилния курс на нещата.

Този наследник почти със сигурност ще бъде Борис Джонсън.

Тази седмица е имало разговори в „Уестминстър“ дали това да не бъде вътрешният министър Тереза Мей като „кандидат на единството“, но трябва да се напомни това, че окончателният избор за лидер на консерваторите се взима от всички партийни членове. Близо 60% от тях са гласували за излизане и смятат, че тя ги е изоставила като е подкрепила лагера на оставането.

Не, новият лидер трябва да е застъпник на излизането и няма друг такъв, който може да е надежден премиер и който по всяка вероятност да бъде избран от партийните членове.

Ако двубоят се окаже Джонсън срещу Мей, то Джонсън ще спечели. Той не само е най-популярният застъпник на „Брекзит“, но е и най-популярният политик във Великобритания. Единственият друг сериозен кандидат е Майкъл Гоув, но той искрено не желае да заема поста. Той иска да бъде финансов министър на Джонсън.

Правителството на Борис Джонсън не би било много по-различно в идеологията си от това на Камерън, както предполагат мнозина. Джонсън е също толкова „One-Nation“ консерватор, колкото и Камерън. Те се различават единствено по позицията си спрямо Европа.

По време на кампанията за референдума Джонсън представи себе си като герой на работещия човек, разобличител на алчността на банкерите и защитник на егалитаризма. Той няма да вкара Найджъл Фараж или Дъглас Карсуел в правителството. Ние се намираме в един нов свят, но голяма част от него ще бъде същата, както в стария.
--------------------------------------------
Материалът е на Джон Рентоу и е публикуван във в. "Индипендънт".

#Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"