Шотландия обмисля втори референдум за независимост от Великобритания

Шотландия обмисля втори референдум за независимост от Великобритания
Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че хората в Шотландия виждат бъдещето си в Европейския съюз, след като резултатите от референдума във Великобритания показаха, че мнозинството британци искат да напуснат блока.

Всички 32 избирателни района в Шотландия са гласували в подкрепа на оставане в ЕС. Стърджън приветства „недвусмисления“ вот на страната си. 

В предизборната програма на Шотланската народна партия (SNP) за парламентарните избори през май пишеше, че трябва да има ново гласуване, ако има „значителни и големи“ промени в условията след референдума през 2014 г. Тогава Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство. Такава промяна би било потенциалното излизане на Шотландия от ЕС против волята ѝ.

„Шотландия гласува категорично, недвусмислено да остане в Европейския съюз и аз приветствам тази подкрепа за европейския ни статут“, заяви Стърджън.

“И макар че пълните резултати предстои да бъдат обявени, резултатът тук ясно показва, че хората в Шотландия виждат бъдещето си като част от ЕС”, допълни тя.

„Шотландия допринесе значително към гласовете за оставане в ЕС в цялото Обединено кралство. Това отразява положителната кампания, която Шотланската народна партия проведе. Тя подчерта ползите и предимствата на членството в ЕС и шотландците реагираха на това положително послание“, каза още първият министър на Шотландия.

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд заяви пред BBC, че ако вотът за Brexit преобладава в Англия и „ако тя ни завлече извън ЕС, съм сигурен, че Никола Стърджън ще приложи програмата на партията“.

#Шотландия #Великобритания #референдум #ЕС #Европа #Никола Стърджън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »