БСП с декларация против участие на България в инициативата на Румъния в Черно море

БСП с декларация против участие на България в инициативата на Румъния в Черно море
Ангел Найденов / БГНЕС
A A+ A++ A

БСП се обявява категорично против участие на България в морската инициатива на Румъния. Това заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Ангел Найденов в декларация за инициативата на Румъния за засилено присъствие на военни кораби в Черно море. Позицията беше прочетена в пленарната зала в присъствието на премиера Бойко Борисов.

От левица изразиха безпокойство от разминаването в думите на президента, премиера и министъра на отбраната. Разтревожени сме и от факта, че Вие твърдите, че са провеждани разговори, без да сте информирани, че зад гърба Ви са поемани ангажименти от министри, обърна се Найденов към премиера. Няма как всичко това да не постави въпросите как и къде се формулира българската политика за сигурност, военните и външнополитическите решения, кой и как дефинира мандата и позициите на министрите за участие в подобни разговори, заяви депутатът от левицата. Той отчете усилията на премиера за изглаждане на различията и опитът за демонстриране на картина на единство между президент, министри, министър-председател. Според нас този опит беше неуспешен, коментира обаче заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България".

Според него проблемът не е само в различията и в разногласията, проблемът не е в това кой какво е имал предвид, какво е разбирал, когато се говори за засилено присъствие на военни кораби в Черно море или за увеличаване на броя на ученията и съответно на личния състав, който участва в тях. Ясно е, че зад това стоят и намерения за създаване на определена формална структура, дали ще я наречем военноморска група, или флотилия, няма особено значение, каза Ангел Найденов. И тук аргументите за изгубени в превода са неуместни, смята той.

Найденов отбеляза, че става въпрос за поредица от инициативи. Наред с морската инициатива имаме и още една - за създаване на сухопътна бригада, дислоцирана в Румъния с участие на близо 400 български военнослужещи, посочи той. Проблемът е, че се създава убеждението, че става дума за регионални по своя обхват инициативи, за регионални формати, за ос, насочена срещу друга държава, коментира Ангел Найденов. Той припомни горчивия опит, който сме придобили като страна, попадала в подобни ситуации преди, и по думите му резултатите са се измервали с национални драми.

Ангел Найденов отчете, че премиерът Бойко Борисов е проявил усещането, интуицията, че решението за участието на България в подобен формат ще срещне съпротивата на една голяма част от хората в България. Но интуицията или информираният отказ от Ваша страна не могат да преодолеят впечатлението, че сме били на ръба на решение с драматични последици за страната, добави той.

Социалистите са категорично против включването на страната ни в регионални военни формати, извън в съюзите, в които участваме, още повече ако тези формати са насочени срещу трети страни. От БСП се обявяват против действия и политики, които засилват напрежението в района на Югоизточна Европа и на Черно море, създават обстановка на конфронтация, водят до военно противопоставяне в района и ни вкарват отново в надпревара във въоръжаването.

БСП е за усилия и политика, която да нормализира обстановката в ЮИЕ и Черно море, за реализиране на икономически и социални проекти и политика на добросъседство, заяви Найденов. Ние сме за политика за сигурност на всички, заключи той.

Източник: БТА

#БСП #Борисов #Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"