Николай Василев: Вицът, че в ЕС ще останат само България и Румъния, вече не е виц

Николай Василев: Вицът, че в ЕС ще останат само България и Румъния, вече не е виц
Николай Василев / БГНЕС
A A+ A++ A

През последната седмица положителният сценарий за оставането на Острова в ЕС е изглеждал по-вероятен и добави, коментира икономистът Николай Василен по радио Пловдив, като подчерта , че за трети пореден важен избор във Великобритания социолозите не познават резултата.

Бившият икономически министър добре познава Великобритания и Лондонското сити, защото е живял и работил там. Сега ръководи инвестиционна компания и казва, че за Брекзита се готвят от месеци и въпреки всичко шокът и изненадата са налице, а загрижеността за бъдещето – голяма.

"Повечето хора ще бъдат мълчаливи и объркани известно време. Като човек живял и работил в Ситито, проблемът е на ЕС, в него е вината. Последствията ще бъдат не само за Великобритания, но и за ЕС. Възможно е да има по-голям разпад. Лондон е едно, гледайте какво ще стане в Берлин и Париж, накрая да не останат само България и Румъния в ЕС. Преди години това беше виц, сега не знам какво е", коментира Николай Василев.

Според него това, че паундът ще загуби 20 процента, не е най-големият проблем, имало е и по-черни дни на борсата. По-важното е, какво се случва на Континента. Защото хора като Марин льо Пен и нейните братовчеди в другите държави не се знае какво замислят. Най-важното е да не се разпадне останалата част на ЕС, подчерта той.

В интелектуалния дебат кой е крив и кой е прав, аз споделям позицията на Великобритания, защото Европа е много виновна за ситуацията, заяви Василев. "Излезе най-перспективният, най-либералният и най-напредничавият член на Съюза. Оставащите, особено на юг, държави - членки не са символ на реформите и промените, а по-скоро на антиреформите. Те загубиха своя двигател и коректив в лицето на Лондон", смята бившият министър.

Днес всички пазари ще бъдат надолу. Централните банки и досега печатаха като за световно, а сега ще го правят като за космическо, прогнозира икономистът. "Мечтата ми е краткосрочно да успеем да се спасим от рецесия и дългосрочно от война, за която предупреди Плевнелиев, преди това и Ангела Меркел",  каза още бившият министър. 

#Николай Василев #Великобритания #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"