Бундесбанк охлажда страстите на Оланд

Бундесбанк охлажда страстите на Оланд
Борбата с дълговете чрез нови дългове няма да проработи, казва Йенс Вайдман. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман предупреди новия президент на Франция Франсоа Оланд, че е опасно да се посяга на статута на Европейската централна банка, на европейския бюджетен пакт или да се създава дълг.

Освен това Йенс Вайдман напомни на Гърция за поетите от нея задължения и я предупреди, че финансовата помощ , която й се отпуска, може да бъде прекратена, предават АФП и БГНЕС.

„Евентуална промяна на статута на ЕЦБ би била опасна," подчертава Йенс Вайдман в интервю аз всекидневника „Зюддойче цайтунг".

Така той отговаря на въпрос за предложението на Франоса Оланд, направено по време на предизборната му кампания да се позволи на ЕЦБ да вземе мерки за подкрепа на икономиката или пряко да заема пари на държавите.

„Заетостта и икономическият растеж са резултатът от търговския обмен. Ролята на централната банка е да съдейства за стабилността на европейската валута," изтъква Йенс Вайдман.

Относно проектите за съживяване на икономиката дори и с цената на задлъжняване, германският банкер отбелязва: „Новата ключова дума е растеж. Но всеки разбира нещо различно под този термин. Всички експерименти показват, че едно прекалено голямо задлъжняване подкопава растежа. Борбата с дълговете чрез нови дългове няма да проработи," казва той.

Що се отнася до помощите за Гърция Йенс Вайдман уверява, че „няма германски икономически диктат". Ако обаче Атина не удържи думата си, това ще е демократичен избор.

„Последицата ще е, че няма да има основа за нови помощи," предупреждава той.

#Централна банка на Германия #Йенс Вайдман #Германия #фискален пакт #Франсоа Оланд #Гърция #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »