Р. Овчаров: Не страдам от синдрома на незаменимите

Р. Овчаров: Не страдам от синдрома на незаменимите
A A+ A++ A

Председателят на градската организация на БСП в София Румен Овчаров се отказа от поста, който заемаше в продължение на 12 години.

„Не членувам в сектата на несменяемите и не страдам от синдрома на незаменимите," заяви той на конгреса на социалистите в столицата в събота.

Според устава на БСП Румен Овчаров не може да заема длъжностите на народен представител и председател на БСП-София.

„Ако трябва да избирам по-важната, по-отговорната политическа позиция, без колебание бих избрал позицията на председател на градския съвет на БСП. 12 години стигат и връщане назад няма," каза Румен Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че столичната организация на БСП традиционно постига по-високи резултати, отколкото в страната, но не скри разочарованието си, че не е успяла да спечели кметската битка за София.

„Много разчитах и много усилия положих за издигането на кандидатурата на Георги Кадиев. Продължавам да мисля, че той е човек с потенциал и има достатъчно време да го развие, ако се научи да усеща пулса на времето и не чува само собствения си глас, а и гласът на другите около него и ако усвои истината, че политиката е колективен спорт," заяви още Румен Овчаров.

Румен Овчаров отчете, че членовете на градската организация са намалели с близо 5000 за 4 години. Средногодишно градската организация намалява с 1600 души.

За последните две години 472 са новоприетите членове на градската организация, по-голяма част от които са млади хора до 35 години.

„Налице е тревожна тенденция. Нараства броят на отпадналите и напусналите БСП. Значителен е делът на възрастните членове на партията в София," отбеляза той и цитира статистика, според която 48 % от социалистите са на възраст до 70 години.

Депутатът изрази притеснение, че съревнованието между Сергей Станишев и Георги Първанов за поста на председател на БСП ще прокара разделителна линия между избирателите подобна на линията, създадена от Иван Костов, Надежда Михайлова и Петър Стоянов сред избирателите на СДС, която в крайна сметка е отблъснала гражданите от партията.

„За мен лидерска битка няма, има лидерски амбиции. Когато Луканов и Лилов водиха лидерската битка, те спориха каква партия да бъде БСП и по кой път да върви България. Сега кои са новите, различните идеи, къде са същностните различия?," попита Румен Овчаров.

Той е категоричен, че БСП трябва да продължи да се обновява, но само хора, доказали своите способности и работа в екип. Според него алтернативната лява политика трябва да се основава на солидарност, независимост и прагматизъм.

„След конгреса на ПЕС и избирането на Сергей Станишев за президент, не ни е необходима промяна, необходима ни е визия," смята Румен Овчаров.

Той настоява БСП да се превърне в изборна партия, да се въведе автоматизираното гласуване, да се промени коалиционната й политика – да участва на изборите като БСП, но с привличането на представители на граждански и обединени политически формации.

#Румен Овчаров #БСП #БСП-София #Георги Кадиев #Сергей Станишев #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"