Дейвид Камерън подаде оставка след емоционална реч на Даунинг Стрийт

Дейвид Камерън подаде оставка след емоционална реч на Даунинг Стрийт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка след решението за Брекзит, взето на референдума на острова.

Той изрази надеждата си, че Великобритания ще има нов премиер до началото на октомври, като подчерта, че не съжалява за решението да предизвика референдум.

''Моята идея за онова, което е най-добро за страната беше противоположна, но волята на британския народ е ясна и трябва да бъде уважена. При това положение аз не съм подходящият човек, който трябва да придвижи кораба в тази нова посока,'' заяви той. 

Камерън загуби кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз, въпреки че той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не помогнаха за резултат на вота в полза на оставането в ЕС, както Камерън се надяваше. Напротив - почти 52% от гласоподавателите на Острова се произнесоха на референдума за излизане от ЕС. Данните са след преброяването на бюлетините от всички 382 местни преброителни центрове. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността.

Камерън подчерта, че по-нататъшните стъпки за реалното прилагане на решението от референдума, се обуславят от общите решения на цялата британска общност. Той ще продължи да изпълнява задълженията си през следващите три месеца, до провеждането на нови парламентарни избори.

Мнозина анализатори коментираха, че натискът от страна на опозицията за провеждането на референдум се е оказала фатална за политическата съдба на Камерън. 

 

#Дейвид Камерън #Брекзит #ЕС #Европа #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници