САЩ ще ударят Сирия по югославски сценарий

САЩ ще ударят Сирия по югославски сценарий
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ударите по правителствените войски на Сирия да бъдат нанасяни по югославски сценарий чрез използване на оръжия с далечен обсег и оръжия, стрелящи от въздуха. Това предлагат сътрудници на Държавния департамент на САЩ, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Миналата седмица стана известно, че 50 чиновници от американското външно министерство са подписали меморандум за служебно ползване, в който призовават за започване на бомбардировки по силите на официален Дамаск. Според подписалите писмото това е единственият начин за борба с „Ислямска държава“ и постигане на мир в Сирия. Меморандумът съдържа десет точки, всяка от които обосновава необходимостта от удари по правителствените войски за слагане на край на гражданския конфликт в страната, за решаване на хуманитарните въпроси, връщане на бежанците и борба с джихадистите.

„Виждаме смисъл в по-активна военна роля на САЩ в Сирия на базата на разумно използване на оръжия с далечен обсег и оръжия, които стрелят от въздуха, което може да насърчи по-целенасочен и агресивен дипломатически процес под ръководството на САЩ“, пишат служителите на департамента. В коментар на в. „Ню Йорк таймс“ се посочва, че в меморандума вероятно се визират крилати ракети, които могат да бъдат изстрелвани от големи разстояния, без войските на сирийското правителство да могат да отговорят на такива удари. По този начин действаше коалицията на НАТО начело със САЩ по време на операция в Югославия през 1999 г., която застави властите в Белград да започнат политически диалог, завършил с обявяване на независимостта на Косово.

„Някои смятат, че подобно сравнение е некоректно заради активното участие на Русия и Иран във войната в Сирия, и предполагат, че тези две страни може да засилят дейността си в подкрепа на сирийските войски, за да неутрализират всякакви американски удари“, коментира журналистът от „Ню Йорк таймс“ Марк Фишър.
Русия разкритикува меморандума на служителите от Държавния департамент и посочи, че насилствената промяна на властта в Сирия може да стане причина за избухване на хаос в региона. Руското външно министерство изрази надежда, че Вашингтон няма да повтори грешката, която направи в Ирак и в други държави, където Западът се опитваше да решава вътрешни проблеми със сила.

 

#САЩ #Сирия #Дамаск #правителствени сили #войски #Държавен департамент #ракети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »