До 2017 г. покритието на националния кадастър ще се увеличи от 22% на 90%

A A+ A++ A

До две години единният национален кадастър трябва да покрива 90 процента от територията на страната при 22% сега. Това съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че кадастърът ще е многопластов, което означава, че ще включва подземната и надземната инфраструктура.

Първият етап ще е т. нар. 2D кадастър с перспектива в бъдеще той да стане 3D и 4D.

Достигането на 90 процента кадастрално покритие означава за гражданите и бизнеса, че всеки ще може да получава информация на едно гише. Освен това нито една общинска или държавна структура няма да има право да изисква на гражданите скица.

Павлова каза още, че имотите в единния кадастър ще имат свое "имотно ЕГН" или свой идентификатор. Тя обясни, че кадастърът ще е достъпен онлайн и ще може да се провери историята на един имот - тежести, кои са му били собственици, и така да се осигури прозрачност на имота, и всеки, който си купува земя или апартамент, ще знае дали има тежести, кои са негови собственици.

Върху единния кадастър вече работят 650 души от общинските служби по земеделие и Агенцията по кадастър, обединени в общ екип. Павлова каза, че е спечелен проект по оперативна програма "Добро управление" в размер на 12 млн. лв. С него ще бъдат направени замерванията, развитието на картата и изчистване на грешките, за да има верни и коректни данни в общия кадастър. Срокът това да стане е двегодишен.

 

#Лиляна Павлова #кадастър #имот #тежести #собственици #Варна #министър #данни #грешки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"