Гърция губи до 16 млрд. евро годишно заради "бягство от данъци"

Гърция губи до 16 млрд. евро годишно заради "бягство от данъци"
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гръцката държава губи до 16 млрд. евро годишно заради "бягство от данъци", съобщава организацията за изследвания "диаНЕОсис", като обръща внимание, че в същото време се харчат 28 млрд. евро за пенсии, 15 млрд. за заплати в държавния сектор, а 12 млрд. евро на година е обслужването на дълга.

Анализаторите на "диаНЕОсис" са си поставили за цел да изследват проблема с неплащането на данъци и да предложат решения, тъй като от 1975 г. насам в страната били гласувани 250 данъчни законопроекта и са издадени 115 хиляди министерски постановления, без да е решен този проблем.

Според проучването, цитирано от БТА по публикация в гръцкия в. "Имерисия", след 2010 г. приходите от данъци отбелязват спад. Описан е профил на тези, които плащат данъци, и се прави следният извод: че 64 на сто от упражняващите свободни професии са заявили доходи под необлагаемия минимум /за 2011 г./, 49 на сто от наетите са декларирали доходи под 12 хиляди евро /през 2011 г./, 900 от най-големите предприятия в Гърция /0,4 на сто от всички/ са платили 61 на сто от данъците /пак през 2011 г./, а 8 на сто от данъкоплатците /заявили доходи от над 42 хиляди евро на година/ са платили 69 на сто от данъците.

Икономистите съветват да се засилят данъчният контрол и борбата с корупцията, да се въведат виртуални пари или електронно разплащане и да се работи за създаване на нови структури, които да подпомагат формирането на данъчно съзнание.



#Гърция #данъци #доход #необлагаем минимум #контрол #борба с корупцията #евро #законопроект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"