КЕВР: Токът няма да поскъпне след решението за "Белене"

КЕВР: Токът няма да поскъпне след решението за "Белене"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да има поскъпване на тока заради решението на Арбитражния съд в Женева, който задължи Националната електрическа компания да изкупи за над милиард лева поръчаното на руснаците оборудване за АЕЦ "Белене". Председателят на регулатора Иван Иванов обясни, че НЕК ще плаща сумите от печалбата си, което няма да натовари потребителите. 

"Българските граждани могат да бъдат спокойни, че нито със стотинка няма да се увеличи цената на тока заради изплащане на задължение за придобиване на изработено от "Атомстройекспорт" имущество. НЕК плаща за оборудване. Така, както има стари задължения за "Цанков камък", по същия начин има и за "Белене", но това са задължения, които те трябва да изплащат от своята печалба, а не чрез цената на тока", заяви той, цитиран от БНР.

Междувременно изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че дълговете на топлофикациите към "Булгаргаз" значително намаляват и сега възлизат на общо 114 милиона лева. За година дългът на Столичната топлофикация се е стопил три пъти и половина и от 260 милиона вече е 71 милиона лева.

Наполовина са вече и задълженията на топлофикациите в Плевен, Враца, Бургас и Русе. Причина за това са ниските цени на природния газ. В момента цената на газа за страната ни е най-ниската в Европа, отбеляза Павлов.

#КЕВР #електричество #поскъпвяне #Иван Иванов #Арбитражен съд #Белене #АЕЦ #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"