Сенатори започнаха седяща стачка в подкрепа на по-сериозен контрол върху оръжията в САЩ

Сенатори започнаха седяща стачка в подкрепа на по-сериозен контрол върху оръжията в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Конгресмени демократи започнаха седяща стачка в заседателната зала на Камарата на представителите на САЩ, за да протестират срещу отказа на републиканското мнозинство да гласува законови ограничения върху огнестрелните оръжия, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Трябва да окупираме заседателната зала докато се предприемат действия", заяви чернокожият конгресмен демократ от щата Джорджия Джон Луис, изтъкнат активист от движението за граждански права през 60-те години, преди да седне на покрития с мокет под на залата заедно със свои колеги.

В протеста участват 168 конгресмени демократи от 188, както и 34 сенатори демократи, отбелязва Асошиейтед прес.

Протестиращите блокират достъпа до трибуната и не позволяват на републиканците да стигнат до нея. Те изнасят речи за ограничаване на продажбата на огнестрелни оръжия и говорят за жители на избирателните им райони, които са били убити от огнестрелниоръжия.

Протестиращите заявяват, че няма да си тръгнат докато председателят на Камарата на представителите републиканецът Пол Райън не позволи да се гласува по мерки за контрол на разпространението на огнестрелни оръжия. След атентата в Орландо, щата Флорида, където бяха застреляни 49 души в нощен гей клуб, конгресмените демократи внесоха редица законопроекти за по-твърди мерки върху огнестрелните оръжия. Те например искат във всички щати да се въведе проверка за съдебно минало преди всяка продажба или да се забрани на лица в списъци за следене заради тероризъм да се сдобиват с оръжие.

Мнозинството от Републиканската партия обаче категорично отказва да промени статута на правото на въоръжаване. Предложения за законови изменения бяха отхвърлени в понеделник в Сената.

Демократите искат от републиканските лидери да анулират ваканцията за националния празник 4 юли, която започва по-късно днес.

"Ще останем докато се решат да организират гласуване", заяви демократката Карън Бас.

Протестът на конгресмените демократи бе подкрепен от президента Барак Обама и от кандидатката на Демократическата партия за президент и бивш държавен секретар Хилари Клинтън.

След като камерите в заседателната зала бяха изключени, протестиращите демократи използват социални медии като Туитър и Фейсбук, за да излъчват ставащото в залата през мобилните си телефони.

Видеокадрите се препредават от кабелната телевизия Си-СПАН, която обикновено излъчва заседанията на Конгреса, както и от телевизии като Ем Ес Ен Би Си, Фокс и Си Ен Ен, отбелязва Ройтерс.

#САЩ #оръжия #контрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"