Главният прокурор отново прехвърли топката на МВР и ДАНС за разследванията с корупция

Главният прокурор отново прехвърли топката на МВР и ДАНС за разследванията с корупция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров отново прехвърли отговорността за липсата на разследвания на корупцията по високите етажи на властта на МВР и ДАНС. Пред депутатите от правната комисия, Цацаров, който представяше годишния доклад на обвинението заяви, че прокуратурата "разследва, но не разкрива корупционни престъпления", защото от МВР не идват оперативни разработки по темата.

Така месец преди т.нар. устен доклад на Европейската комисия за напредъка на България и малко преди втория опит за начало на международния анализ на обвинението, Цацаров оправда липсата на резултати с други институции. Миналата година именно през юли от Европейската комисия констатираха, че прокуратурата няма капацитет да разследва корупция по високите етажи на властта. Тогава главният прокурор също насочи отговорността и към МВР, и ДАНС.

"Ако някой се поинтересува колко оперативни разработки са били сведени до знанието на държавното обвинение, ще се разочарова от броя им. Ние нямаме пълна библиотека с разработки. Истината е, че библиотеката ни е на 80 % празна", заяви Цацаров.

По думите му най-високото ниво, до което може да се достигне е кметовете на общини. Но това не бил подход, който може да доведе до резултат и до желаната от гражданите справедливост. "Тази справедливост трудно може да се постигне с органи по разследването в това състояние", каза още главният прокурор.

Неговият анализ показва, че ДАНС има огромен аналитичен потенциал, но няма полицейски правомощия. МВР - има полицейски правомощия, но не и аналитечен потенциал. "Оттам идва трудността. По места, и го видях нагледно в Слънчев бряг, между двете институции има информационна стена", каза още Цацаров. Това, според него не означавало, че прокуратурата е идеалният играч. "Знаем и своите недостатъци. Но нека прокуратурата да не бъде използвана за целите на политическа пропагандата", призова главният прокурор.

#главен прокурор #Сотир Цацаров #корупция #МВР #ДАНС #граждани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »