Слънчева събота с летни температури

Слънчева събота с летни температури
Максимални температури – между 23 и 28°. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Слънчев ще бъде съботният ден над по-голямата част от България.

В сутрешните часове по-значителна облачност с превалявания ще има все още в централната част на Западна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд, в планинските райони придружен от гръмотевици.

Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури – между 23 и 28°. Температура на морската вода е 16-20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, в отделни райони придружен от гръмотевици.

Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 17°, а на 2000 метра – около 11°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за май – ще се понижава.

От Планинската спасителна служба (ПСС) при Български Червен кръст пък съобщиха, че условията в планините са неподходящи за туризъм.

През нощта е паднал обилен дъжд почти на всички места, което прави терена много мокър и хлъзгав, неприятен за ходене. Няма динамични метеорологични явления като гръмотевични бури засега, но е лабилна обстановката в метеорологично отношение и с това трябва да се съобразяват ходещите по планината.

От ПСС препоръчват туристите да внимават при пресичане на снежни преспи, които се намират все още във високите части на планините. Температурите навсякъде са положителни и никъде не духат силни ветрове.

#НИМХ #БАН #ПСС #Планинска спасителна служба #Национален институт по метеорология и хидрология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »