Хората на високи постове крият кредитни задължения, каза председателят на Сметната палата

Хората на високи постове крият кредитни задължения, каза председателят на Сметната палата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако по-рано заемащите висши държавни длъжности са пропускали да споменат в декларациите си апетитни заменки, сега тенденцията е да премълчават за задълженията си по кредити, съобщи пред Би Ти Ви председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Този извод в контролния орган правят на основата на подадените тази година декларации. Около десет души, заемащи длъжности според обхвата на проверката, която Сметната палата прави, имат солидарни ипотекарни задължения по инвестиционни кредити, уточни Цветков.

От обявените по-рано 59 държавници, неспазили закона, 26 въобще не са подали декларации, а останалите са го направили, но не са спазили срока. Такъв е случаят с депутата Георги Кадиев, който закъснял с подаването.

Цветков подчерта, че предстоящите проверки за съответствие са изцяло документален контрол, защото ще се правят сравнения с регистрите - имотен, на МПС и други. Сметната палата няма за задача да издирва източниците на средствата и материалните придобивки, които държавниците декларират.

Проверките за съответствие ще продължат 6 месеца.

От 1 юли започва одит на компанията за градски транспорт в София, съобщи председателят на Сметната палата. 

#Цветан Цветков #Сметна палата #общини #проверки #закон #декларации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"