Цацаров прогнозира скорошни обвинения за АЕЦ "Белене"

Цацаров прогнозира скорошни обвинения за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров прогнозира, че скоро ще има конкретни лица, които ще бъдат привлечени като обвиняеми за проекта АЕЦ "Белене".

Това се разбра от отговор на Цацаров на въпрос от депутата от Реформаторския блок Петър Славов в парламентарната правна комисия. Там днес беше обсъждан и гласуван проектът за закон за съдебната власт и годишния доклад за 2015 г на държавното обвинение.

Славов напомни, че през 2013 г. е имало сигнал от Иван Иванов (по онова време депутат от ДСБ, а сега - председател на Комисията за енергийно регулиране - бел. ред.) за продължаващи плащания, въпреки решението на парламента да преустанови проекта за нова АЕЦ край Белене. Славов зададе въпроса си в контекста на решението на Международния арбитражен съд в Женева от миналата седмица, в което в спора между българската НЕК и "Атомстройекспорт", се произнесе в полза на руската компания и осъди България да плати 620 млн. евро.

"След решението на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, плащанията по проекта АЕЦ "Белене" са продължили. Скоро ще има лица, които ще бъдат привлечени към отговорност," заяви Цацаров и уточни, че прокуратурата няма отношение към арбитражните решения.

През 2015 г., след изтичането на две години от разследването, Манчев поиска делото да му бъде вкарано в съда, но прокуратурата го прекрати поради липса на доказателства. Той поиска от съда делото да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление, което и стана.

Друг обвинен - Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уоли Парсънс" също поиска делото срещу него да бъде вкарано в съда, но и тук прокуратурата реши да го прекрати. Останаха бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Засега не е ясно какво става с разследването срещу тях.

 

#главен прокурор #Сотир Цацаров #АЕЦ #Белене #депутат #реформаторски блок #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"