След провал и на ПАСОК Гърция върви към нови избори

След провал и на ПАСОК Гърция върви към нови избори
Лидерът на „Сириза" Алексис Ципрас (вляво) отказа да участва в правителство на ПАСОК, което провали и опита на Евангелос Венизелос (вдясно) да сформира коалиционен кабинет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Гърция Каролос Папуляс свиква партийните водачи на спешно съвещание с цел да бъде създадено правителство с извънредни пълномощия.

Свикването на Съвета на политическите лидери се налага, след като и социалистическата партия ПАСОК, която се нареди на трето място по брой на спечелени депутатски места на парламентарните избори на 6 май, не можа да сформира правителство, предава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Преди ПАСОК с тази задача не успяха да се справят консервативната „Нова демокрация" и радикално лявата партия „Сириза", съответно заели първите две места на изборите.

След като ПАСОК получи мандат да сформира кабинет в четвъртък, водачът на социалистите Евангелос Венизелос много бързо се отказа и уведоми президента, че не е успял да се справи със задачата.

Решението му дойде след отказа на лидера на „Сириза" Алексис Ципрас да участва в сформирането на коалиционно правителство.

Лидерът на крайната левица се мотивира, че няма да влезе в нито едно правителство, което ще продължи да прилага условията на международния спасителен план за Гърция, окачествени от него като прекалено сурови.

С тази среща приключи процедурата на проучвателните мандати в Гърция, без да е постигнато споразумение за съставяне на коалиционно правителство между политическите партии, представени в новия гръцки парламент след изборите на 6 май.

Гърция се насочва към повторни избори, най-вероятно на 17 юни.

#Гърция #парламентарни избори #Каролос Папуляс #президент #ПАСОК #Евангелос Венизелос #„Сириза" #Алексис Ципрас #„Нова демокрация"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници