Глобата за организиране и участие в гонки удари 3 000 лева

Глобата за организиране и участие в гонки удари 3 000 лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Участниците и организаторите на гонки ще бъдат наказвани с 3 000 лева глоба и с една година лишаване от свидетелство за управление. При второ нарушение глобата ще скача на 5 000 лева, а свидетелството ще се отнема за срок от 3 години. Това реши парламентарната комисия по транспорт, която разгледа Закона за движение по пътищата на второ четене.

Без увеличение останаха глобите за пияните шофьори. Те бяха разделени на две групи, решиха още депутатите.Така ако дрегерът отчете от 0,5 промила алкохол до 0,8 промила, шофьорите ще остават без книжки за шест месеца, а глобата ще е 500 лева. От 0,8 до 1,2 промила глобата ще бъде 1 000 лева, а свидетелството за управление ще бъде 1 000. При повторно нарушение пияните водачи ще се наказват до три години без шофьорска книжка и с глоба от 1 000 до 2000 лева.

Очаквано глобите за превишена скорост скочиха двойно. Глобата за шофиране без колан скочи от 50 на 100 лева.

Депутатите решиха още с 1 000 лева да се наказват шофьори, които карат в насрещното движение и с 3 месеца отнемане на свидетелството за управление. При повторно нарушение глобата скача на 4 000 лева, а периодът, за който ще се отнема книжката ще е 6 месеца. Народните представители счетоха, че това е тежко нарушение, което води до тежки пътнотранспортни произшествия.

 

 

 

#глоба #наказание #гонки #парламентарна комисия #транспорт #депутати #нарушение #шофиране #колан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"