България е важен фактор на Балканите

България е важен фактор на Балканите
ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е важен фактор на Балканите, а ние сме солидарни с всички бежанци. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред своя германски колега Йоахим Гаук.

 Приятелските връзки с Германия са с дълбоки корени и са здрави фундаментите на нашето приятелство. Обединени сме от целта за изграждане на мирна и просперираща Европа, каза Плевнелиев, който даде висока оценка на започващата днес визита на своя германски гост.

Плевнелиев допълни, че след влизането ни в Европейския съюз Германия става най-големият инвеститор у нас с 6,3 милиарда евро. Над 5000 немски фирми работят на нашия пазар, като 1200 от тях имат представителства. Плевнелиев съобщи, че стокообменът ни с Германия е 6.3 млрд. евро. Той посочи, че над 7000 български студенти се обучават във Федералната република, а над 200 000 наши съграждани са избрали Германия за втора родина.

Европа да действа по-категорично.

" Въпреки рекордния брой кризи страната ни води принципна и балансирана външна политика. България и Германия подкрепят териториалната цялост на Украйна“, каза Плевнелиев. Той посочи също, че в разговора си двамата президенти са се обединили около мнението, че Европа трябва да се фокусира върху решаването на проблемите, пораждащи бежанските потоци, да контролира границите си, спазвайки европейските права. Според него Европа трябва да действа по-категорично за решаване на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

От своя страна германският президент Йоахим Гаук отбеляза красотата на страната ни и икономическите ни успехи. Той посочи, че Германия участва в публичните дебати, които се водят. Приятелските отношения, според него се изразяват и чрез "многобройните човешки мостове т.е. туристите, които идват в България на почивка", а това е индикация, че отношенията ни се развиват и стабилизират. Гаук подчерта значението на икономическото сътрудничество - като говори за съвместната работа на търговските камари, посочи и че има много фирми, които работят и инвестират в България. Той отчете и факта, че много българи говорят немски език.

"Това, което става в Европа е заплаха, идваща от изтока на Европа", каза германският президент. Гаук разказа и че двамата с Плевнелиев са говорили за предизвикателствата, които засягат Европа не само регионалните, но и общите проблеми за целия континент.

Двамата президенти изразиха надежда на предстоящия референдум Обединеното кралство да остане в рамките на Европейския съюз, защото ЕС е силен, когато е единен.

#Плевнелиев #Германия #Йоахим Гаук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »