Президентът Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Федерална република Германия

Президентът Плевнелиев получи най-висшето държавно отличие на Федерална република Германия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев днес беше удостоен от своя германски колега президента Йоахим Гаук с "Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия".

Българският президент получи най-висшето държавно отличие на ФРГ за приноса си за издигане на двустранното сътрудничество на най-високо ниво и за засилване на дружбата между двата народа, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Приемам това най-високо отличие на Федерална република Германия като признание за положените усилия за утвърждаване на европейските и демократични ценности в България и в региона на Югоизточна Европа", заяви президентът Росен Плевнелиев при получаването на най-висшия германски орден.

Държавният глава допълни, че приема висшето отличие и като признание за отстояваната принципна позиция в подкрепа на върховенството на закона и международния правов ред и за утвърждаването на проевропейските политики в България и нашия регион.

Орденът е основан през 1951 г. от първия германски президент след Втората световна война, Теодор Хойс, и сред неговите носители са кралицата на Обединеното кралство Н.К.В. Елизабет II, императорът на Япония Н.К.В. Акихито, кралят на Испания Н.К.В. Хуан Карлос I (1975-2014 г.), президентът на Република Полша Лех Валенса (1990-1995 г.) и други европейски и световни държавници.

#орден #президент #Йоахим Гаук #Росен Плевнелиев #Германия #Лех Валенса #кралица Елизабет II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"