Покрай британския референдум доверието на българите в ЕС падна рекордно

Покрай британския референдум доверието на българите в ЕС падна рекордно
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

В навечерието на британския референдум доверието в Европейския съюз сред българите остава високо, но е на най-ниското ниво от 2007 г., когато България се присъедини към съюза. В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот. Това са изводите, които социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" прави от резултатите на редовното си юнско изследване и данните, събирани от 2007 г. насам.

Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на "Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. Последното изследване е проведено между 3 и 9 юни 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю.

През юни 48% изказват доверие, а 38% - недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. Преди няколко месеца доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%, припомнят социолозите.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите за разлика от този на българските институции, коментират социолозите. Те припомнят, че предишният пик на недоволство от Брюксел беше в късната есен на 2011 г. покрай засилването на гръцката криза, но тогава тази тенденция не е била толкова трайна.

Моментно негативните настроения се подхранват от бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи, информационните противоборства между Русия и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми.

Всичко това обаче, според "Галъп" би могло да се промени при евентуално оставане на Великобритания в ЕС.

Сред дълготрайните фактори, които влошават отношението към ЕС, са опитът от еврочленството, по-малкото идеализиране и по-голямото вглеждане в детайлите на функциониране на съюза.

Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък, сочат данните на "Галъп". В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор. В отговорите на този въпрос личи и не особено доброто познаване на темата, според авторите на проучването.

#референдум #Европейски съюз #българи #Великобритания #Галъп интернешънъл #проучване #доверие #имидж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"