Меркел: Германия трябва значително да увеличи разходите за отбрана

Меркел: Германия трябва значително да увеличи разходите за отбрана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германия трябва да увеличи поне двойно разходите си за отбрана. Това каза канцлерът Ангела Меркел. Според нея това е необходимо, за да може страната по-лесно да се справи с външните заплахи, а не да разчита само на ЕС.

Германия трябва да увеличи значително разходите за отбрана, за да се справи с външните заплахи, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. По време на конференция, посветена на икономиката в Берлин Меркел каза, че Европейският съюз сега не е в състояние сам да се защити от външни заплахи и не може да разчита единствено на трансатлантическото партньорство със Съединените щати.

Германия не може да очаква в дългосрочна перспектива други да поемат разходите за отбрана, добави Меркел. В края на септември 2014 г. военният министър Урсула фон дер Лайен призна, че Германия не е в състояние да изпълни ангажиментите си към НАТО.

Бундесверът може да помогне за текущите операции, както и при необходимост от „краткосрочна“ реакция на Алианса, но не може да отдели 60-те многоцелеви изтребителя, изисквани за 180 дни при извънредна ситуация, каза тогава пред "Билд" Фон дер Лайен. Сходно е и положението с хеликоптерите, а причината - липсата на резервни части и износването на машините. В същото време Германия се опитва да води по-активна външна политика, в рамките на НАТО и във военната кампания срещу "Ислямска държава".

#Ангела Меркел #канцлер #Германия #разходи #отбрана #ислямска държава #САЩ #НАТО #Бундесвер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"