ЕЦБ кредитира банки с нулеви или отрицателни лихви

ЕЦБ кредитира банки с нулеви или отрицателни лихви
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

ЕЦБ предлага от днес дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO). Така Европейската централна банка осигурява на банките в еврозоната достъп до големи заеми при нулеви или отрицателни лихви. Това е един от инструментите, които институцията въведе, за да съживи инфлацията, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

ЕЦБ представи през март мащабен пакет от стимули за засилване на растежа и инфлацията, но много от мерките като въпросните евтини банкови кредити и изкупуването на корпоративни облигации не бяха въведени веднага.

Централната банка започна изкупуването на корпоративни облигации на 8 юни. Банката прибави този вид финансиране към програмата си за 1,74 трилиона евро (80 милиарда евро за държавни дългови книжа месечно) с надеждата да свали още разходите за кредитиране. 

Вчера германският конституционен съд подкрепи антикризисната програма на ЕЦБ за неограничено изкупуване на държавни облигации, отхвърляйки след над тригодишна процедура жалба, според която този механизъм противоречи на конституцията на страната.

Днес управителният съвет на франкфуртската институция има заседание, на което обаче няма да се взимат решения за лихвите, а би могло да бъде възстановен преференциалният режим за гръцките банки, информира АФП.

Това означава, че ЕЦБ отново ще започне да приема гръцки облигации като обезпечение за рефинансиране на гръцките банки, уточняват гръцките медии.

ЕЦБ бе лишила гръцките банки от един от източниците им на финансиране. Банката спря преференциалния режим, който позволяваше на гръцки банки да заемат пари от нея при по-ниски гаранции от тези, които обикновено изисква. Така те бяха поставени в ситуация да разчитат на средства от гръцката централна банка.

 

 

 

 

 

 

#ЕЦБ #кредитиране #банки #Конституционен съд #облигации #централна банка #рефинансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай