„Фич" сваля рейтинга на всички в еврозоната, ако Гърция напусне

„Фич" сваля рейтинга на всички в еврозоната, ако Гърция напусне
„Фич" изтъкна, че най-застрашени са Франция, Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Португалия, Словения и Белгия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кредитната агенция „Фич" предупреди цялата еврозона, че ако Гърция напусне валутния блок в резултат на тежката криза, рейтингите на останалите страни ще бъдат застрашени от понижаване.

Компанията съобщи, че при подобен сценарий вероятно ще постави отрицателна перспектива на всички членки на еврозоната, но успокои, че рейтингите на тези, които вече имат такъв, няма да бъдат понижавани моментално, предаде „Ройтерс", цитирана от БГНЕС.

„Фич" също така изтъкна, че тези страни са Франция, Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Португалия, Словения и Белгия.

„В случай, че Гърция напусне еврозоната, вследствие на текущата политическа криза или на по-късен етап, когато икономиката не се стабилизира, „Фич" вероятно ще постави отрицателен рейтинг на всички останали държави в еврозоната, тъй като вече преразгледа систематичните и специфични за всяка страна последици от гръцкото решение," съобщи в комюнике международната кредитна агенция.

„Фич", чиито решения влияят на разходите по заеми на правителствата, освен това заяви, че понижения на рейтинги ще има в зависимост от начина, по който изходът на Гърция се отрази на зоната.

„Вероятността и магнитудът ще зависят до голяма степен от европейския политически отговор и от успеха при ограничаването на заразата. Както и от изготвянето на заслужаваща доверие визия за реформирана еврозона," подчертава още агенцията.

„Въпреки това, рейтингите на всички членки ще бъдат изложени на риск," отбелязаха още веднъж от „Фич".

#Гърция #„Фич" #кредитен рейтинг #еврозона #Франция #Италия #Испания #Кипър #Ирландия #Португалия #Словения #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »