Кои държави вече са казали "сбогом" на Европейския съюз

Кои държави вече са казали "сбогом" на Европейския съюз
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания решава утре дали ще стане първата страна, която излиза от Европейския съюз.

В действителност евентуален Брекзит няма да е първото ампутиране на територия от ЕС - в миналото Алжир, Гренландия и островчето Сен Бартелеми (Сейнт Бартоломю) вече напуснаха, доброволно или не, Европейския съюз и предшествалите го организации, показва справка на агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Алжир

При създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1957 г. Алжир е френски департамент и е присъединен към ЕИО, но де факто я напуска, когато става независим през 1962 г.

Години наред Алжир се възползва от известна неяснота в отношенията си с Европа и получава почти неограничен достъп до европейския пазар. Едва през 2005 г. двете страни подписват споразумение за асоцииране, за да придадат официален вид на отношенията си.

Гренландия

Най-големият остров на света - Гренландия, с население 56 000 души, е част от Дания при влизането й в ЕИО през 1973 г.

След като получават разширена автономия от Копенхаген, властите в гренландската столица Нуук организират на 23 февруари 1982 г. референдум за мястото на територията в ЕИО.

Привържениците на напускането печелят с 53% от гласовете, възползвайки се от силните антиевропейски настроения, подхранени от проблеми с прекалено големите обеми риболов от ЕИО във водите на Гренландия.

Напускането на ЕС влиза в сила на 1 февруари 1985 г. Въпреки това Гренландия официално все още е част от отвъдморските страни и територии на ЕС и запазва правото си на достъп до някои европейски фондове съгласно споразумението за партньорство с Брюксел.

Сен Бартелеми

Вулканичното островче Сен Бартелеми във Френските Антили дълго време е имало статут на община във френския департамент Гваделупа, от който го разделят само 250 км, и следователно е било част от ЕС.

На 15 юли 2007 г. поради законово изменение във Франция, Сен Бартелеми става отвъдморски район, а на 1 януари 2012 г. - отвъдморска страна и територия.

Така Старият континент губи 25-те му квадратни километра площ, но жителите му остават френски граждани. Те впрочем продължават да използват еврото като своя валута благодарение на сключени споразумения между двете страни.

 

#Великобритания #ЕС #ЕИО #Гренландия #Алжир #референдум #Дания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"