Проф. Атанас Тасев: Проблемите на енергетиката възникнаха тогава, когато политиците се вторачиха в нея

Проф. Атанас Тасев: Проблемите на енергетиката възникнаха тогава, когато политиците се вторачиха в нея
Проф. Атанас Тасев / БГНЕС
A A+ A++ A

Когато в икономиката сте поставени пред един проблем, има два сценария – първият да максимализирате печалбата, вторият да минимизирате загубите. Ние сме във втория вариант. И като че ли досега успешно се справяме дотолкова, доколкото самото решение на Арбитражния съд е благоприятно за нас – предвид очакваните числа – 1,2 млрд. говорим за 550-620 млн. Това каза в предаването "12+3" енергийният експерт Атанас Тасев в коментар за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене".

Разбира се, че един реактор, който има опция при промяна на горивната база – само със смяна на касетите може да отиде на мощност от 1100 на 1200 и вече готов, след като отиде в цикъла изготвяне на оборудване с дълъг срок на изготвяне, той реално може да икономиса за всеки нов проект около 5 години, което го прави по 2 причини интересен – първо, защото е готов реактор и може да влезе в действие и по-рано, и второ – неговата пазарна цена в момента е двойно по-голяма отколкото ние сме заплатили.

Далеч съм от мисълта, че ние ще повторим сделката с оборудването от първия проект на АЕЦ "Белене", защото той имаше дълъг срок на пребиваване на площадката на Белене, беше и морално, и физически остаряло и практически беше продадено почти на цената за скрап, смята още експертът.

Искам да обърна внимание, че говорителят и ръководителят на "Росатом" Кириенко заяви, че пазарната цена е двойно по-голяма. Значи очевидно ще трябва да търсим някакъв компромис между цената, която ние плащаме, и пазарната цена, безспорно по-ниска от пазарната цена. В никакъв случай не по-ниска от цената, на която ние получаваме това оборудване.

При всички случаи става въпрос за тристранна сделка, подчерта Атанас Тасев. При системата на ядрената енергетика никой не би поел риска да получи купчина желязо без гаранциите на производителя и проектанта, допълни той.

Според Тасев на този етап страната ни има добри отношения с Русия, които би трябвало да се отразят позитивно и на по-нататъшните съвместни действия около реактора.

Проблемите на енергетиката възникнаха тогава, когато политиците се вторачиха в нея. И както  винаги, те не потърсиха да решат основния проблем за българския народ – да повишат политиката на доходите, а те се вторачиха в енергетиката, в цената на електроенергията, в това да строим, да не строим, и както винаги, когато има разноговорене, нещата се забавят и нямат своето положително решение. Надявам се този път да няма толкова геополитическа намеса, тогава всичко ще застане на местата си както си трябва.

Източник: БНР

#АЕЦ "Белене" #Атанас Тасев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"