12 май - възмути се и окупирай!

12 май - възмути се и окупирай!
„Възмутените" не са съгласни с мантрата "Работи, консумирай и си затвяряй устата", изписана на плаката. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

12 май е глобален ден за протестни действия на движенията „Възмутените" и „Окупирай", съобщиха организаторите на страницата си във Facebook.

Протестът в столицата ще започне в 17:00 часа в градинката между парламента и Софийския университет „Св. Климент Охридски".

„Ще се съберем на отворена асамблея – протест," съобщават още организаторите.

„В продължение на повече от една година, правителствата на всички континенти бяха разклатени от големи граждански вълнения. На много хора по света им е писнало от техните правителствени лидери, било в тоталитарни или либерални държави. На всеки му дойде до гуша от кризи, от несправедливост и неравенството," се казва в съобщението на „Възмутените" и „Окупирай".

Угнетените от „антиобществени правителства и икономически елити" трябва да се съединят и разширят вълната от протести и инициират глобални демократични промени, смятат „възмутените" и „окупаторите".

Демократични мирни протести се организират на много места в света. Стотици хора се събират на тези демонстрации по всички континенти.

„Нуждаем се от пряка демокрация, като единствен начин да се спре антиобществените правителствени политики. Хвърляне на жребий и правото на самоуправление са такъв инструмент на демокрацията," категорични са организаторите на протеста.

„На прага сме на глобално предизвикателството, чието решение ще бъде от световен мащаб. Най-после целта на борбата е еднаква за целия свят. Ние можем да кажем, че не сме представлявани от нашите правителства. Това е така, защото политическата система не е създадена от хората в служба на хората, а тя е в услуга на икономическата олигархия, като и осигурява политическа власт," заявяват още участниците в движенията „Окупирай" и „Възмутените".

И двете протестни движения възникнаха в отговор на антикризидните мерки, които правителствата в целия свят въведоха, за да преборят финансовата, а в Европа – и дълговата криза.

„Възмутените" излязоха най-напред по улиците на Испания, която е застрашена от съдбата на Гърция заради високия си публичен дефицит. Тя е и страната с най-висока безработица в ЕС, а сред младежите всеки втори не може да намери работа.

„Окупирай" пък се зароди на Уолстрийт в Ню Йорк от гнева срещу мултинационалните корпорации и банките, чиито авантюристичен мениджмънт „отприщи" световната криза във финансовата система и прехвърли тежестта й върху данъкоплатците, докато финансистите продължиха да си раздават солидни бонуси.

#„Възмутените" #„Окупирай" #Испания #Уолстрийт #протест #финансова криза #антикризисни мерки #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"