За 7 млн. долара австралийското правителство купи огромна ферма, замърсяваща Големия бариерен риф

За 7 млн. долара австралийското правителство купи огромна ферма, замърсяваща Големия бариерен риф
Някога пъстрата подводна флора и фауна днес е избеляла заради замърсяването и глобалното затопляне. / БГНЕС
A A+ A++ A

Голяма ферма за отглеждане на едър рогат добитък, от която в Големия бариерен риф изтичат утаечни води, беше закупена от правителството в Австралия за 7 милиона австралийски долара (5,2 милиона американски). Целта е да се помогне за съхраняването на уникалното природно образувание, заплашено от обезцветяване, предаде АФП.

Глобалното затопляне се отразява пагубно на Големия бариерен риф. То е и причина за невижданото му досега обезцветяване през тази година. По-голямата част от Рифа побеля, а една четвърт от коралите загинаха.

Бариерният риф, обитаван от множество животински видове, страда и от селскостопански отпадъци, идващи основно от огромната ферма "Спрингвейл", разположена на 560 квадратни километра край Коктаун в северната част на щата Куинсланд.

Щатският министър на околната среда Стивън Майлс обяви, че "Спрингвейл" изхвърля огромни количества отпадъци в северната част на Големия бариерен риф, където побеляването е най-силно. Отпадъците от фермата носят утайки към рифа, където те блокират светлината, задушават морските организми и забавят растежа на коралите и водораслите.

На строг контрол ще бъдат подложени водите на реките в цялата северна част на Куинсланд. Учени алармират, че на части от 2 300-километровия риф ще е нужно поне десетилетие, за да се възстановят. А от Фонда за защита на дивата природа изтъкват, че чистотата на водата е ключова за спасяване на Бариерния риф.

#Големия бариерен риф #замърсяване #климат #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »