Рекорден ръст на заплатите в Унгария

Рекорден ръст на заплатите в Унгария
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите в Унгария са нараснали значително през април. Това е свързано с затегнатия трудов пазар, ниската инфлация и нарастването на възнаграждението в публичния сектор, пише унгарското електронно издание Portfolio.

Средната брутна заплата в частния сектор е нараснала с 5,1 % в годишно изражение, което, като се има предвид почти нулевата инфлация, е значителен ръст.

Ускореният ръст на възнагражденията е свързан с недостиг на работна ръка, което е скорошен феномен в унгарската национална икономика. Увеличаването на минималната работна заплата с 5,7 %, както и ръста във възнагражденията на въоръжените сили, в комбинация с допълнителните облекчения за заетите в социалната сфера, са оказали своето влияние върху растежа на приходите на унгарците. Той също така е бил подпомогнат и от намаляването на данъка върху приходите с 1 % от страна на правителството. 

Също така, потребителските цени в централноевропейската страна са в застой, в резултат на което реалните заплати практически се увеличават успоредно с номиналните.

#инфлация #трудов пазар #сектор #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"