MBMD: Кабинетът „Борисов“ действа бързо, но без дългосрочна визия

MBMD: Кабинетът „Борисов“ действа бързо, но без дългосрочна визия
Трябва да се приключи с общото говорене, ако някоя партия иска да постигне успех на изборите, каза Мира Радева при представянето на резултатите на последното проучване на MBMD. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако изборите бяха днес, 30% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а 18% - за БСП, показва последното проучване на MBMD.

Според данните, които се основават на отговорите на 1003 анкетирани граждани, за ДПС своя глас биха дали 5,4%, за СДС – 3,7%, а за ДСБ – 1,7%, предаде БГНЕС.

„Трябва да се приключи с общото говорене, ако някоя партия иска да постигне успех на изборите," каза Мира Радева при представянето на резултатите на последното проучване на MBMD.

Според експертите, комфортът на ГЕРБ не е създаден от медиите, а от самото правителство, което винаги действа бързо, но няма ясна визия за дългосрочната политика.

Сред хората има усещане за олигархичен режим, но същевременно се признават успехите им за изграждането на инфраструктура.

Симпатизантите на десните партии са 26%, тяхната средна възраст е 46 години, 37% са жители на областни градове, а 32% оценяват доходите си като средни.

21% от анкетираните са се определили като леви симпатизанти. 37% от тях живеят в селата, 43% са пенсионери, а 46% от тях определят доходите си като ниски.

Според 33% от анкетираните смятат че настоящето правителство се справя по добре от предишното, докато 29% смятат обратното.

Все повече се размива границата между ляво и дясно политическо пространство, а очакванията за развитието на класическата десница са песимистични, отбелязват от MBMD.

В социологическото проучване фигурира оценка на действията на лидерите на Синята коалиция, направена по скалата от 2 до 6, като Иван Костов има 2,64, а Мартин Димитров – 2,83.

Ниските оценки за Иван Костов са свързани с мненията, че политикът трябва да се оттегли от политическата сцена, смятан е за демодиран и изживял времето си.

Мартин Димитров остава неразбран и дистанциран от обикновения избирател, липсва му харизма, отчитат социолозите.

52% от участниците в проучването смятат, че СДС се нуждае от привличане на нови лица, а 46% смятат, че партията има нужда от нови идеи. 56% от анкетираните не са посочили отговори по въпроса за бъдещето на десницата в България.

„Основният проблем на левицата не е в лидера, а в това, че тази партия лесно оцелява, но много трудно се променя. Лично аз мисля, че везните ще наклонят в полза на Сергей Станишев, публичните изяви на Георги Първанов не показват увереност в победата му," коментира Мира Радева.

Данните на MBMD показват повишаване в доверието към президентската институция (от 42 на 43%), въпреки спада в личния рейтинг на президента Плевнелиев (от 50 на 48%). Спад в рейтинга е отбелязан и за Бойко Борисов (46%), Цецка Цачева (от 25 на 20%), Цветан Цветанов (от 40 на 36%), Симеон Дянков (от 24 на 22%), Георги Първанов (от 32 на 30%).

Повишаване в рейтинга си отбелязват министрите Тотю Младенов и Аню Ангелов, както и лидерът на БСП Сергей Станишев.

По отношение на политическите въпроси с национално значение 34% от анкетираните посочват като основен проблем в България безработицата, а 25% - ниските доходи.

42% от анкетирането не одобряват решението за спирането на строежа на АЕЦ „Белене", 34 % го подкрепят.

Спазването на закона, справедливата данъчна политика, както и редът и дисциплината са ценностите, които се определят като най-важни за българското общество.

15% от анкетираните смятат, че положението на България в следващите няколко месеца ще се подобри, докато 46% очакват влошаване.

#MBMD #Мира Радева #социологическо проучване #ГЕРБ #БСП #Сергей Станишев #Георги Първанов #ДПС #СДС #ДСБ #Иван Костов #Мартин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"