Сорос: Русия се превръща в световна държава

Сорос: Русия се превръща в световна държава
БГНЕС
A A+ A++ A

Според америаканския милиардер и инвеститор Джордж Сорос Русия се превръща в световна държава, докато в същото време Европейският съюз се разрушава. Той заяви, че това му напомня на времената, когато се „разрушаваше Съветският съюз, а процъфтяването и благоденствието на Европа се увеличаваше“.

Сорос смята, че отношенията между Русия и Запада щяха да се развият по друг начин, ако МВФ навремето е чул неговия съвет и е „насочил западната помощ не към правителството, а за решаването на конкретни задачи, като например пенсионната реформа или решаването на проблема с безработицата“.

Според милиардера днес съдбата на ЕС зависи повече от когато и да било от бъдещето на Украйна, защото е поел върху плещите си помощта за Киев. В същото време Сорос смята, че украинският Майдан в някаква степен е бил воден от национализма, стимулирал самоопределението. „Това беше въстание срещу имперския национализъм на Русия, срещу Янукович – сателита на Русия, напълно зависещ от подкрепата на Путин“.

Самият руски президент Владимир Путин е напипал болното място на руското общество. „Днес Путин въплъщава в себе си определена форма на национализма, намиращ резонанс в Русия“, заяви милиардерът.

#Сорос #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »