Кипър се опитва да потуши най-лошите горски пожари от години насам

Кипър се опитва да потуши най-лошите горски пожари от години насам
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Самолети от Великобритания и Гърция се включиха в усилията по овладяване на най-лошите горски пожари в Кипър от години насам, пише АФП. Пламъците най-напред избухнаха в събота в туристическия регион Пафос.

Силните ветрове и високите сезонни температури затрудниха овладяването на стихията. В друг пожар обхвана хълмовете на планината Троодос, на 50 километра югоизточно от столицата Никозия. Според полицията, 12-годишно момче, което си играло със запалка, е причината за него.

Вътрешният министър Сократес Хасикос заяви, че в момента 16 въздушни съда се използват в борбата с „безпрецедентните” пожари. Още 300 пожарникари и 56 превозни средства са по хълмовете, където пламъците са обхванали и унищожили най-малко 15 кв.км. гора.

Президентът Никос Анастасиадис определи бедствието като „трагедия за извънградските общности”. Някои къщи в засегнатите райони са евакуирани превантивно. Израел също изпрати подкрепления на Никозия. Силните ветрове, сушата и над 40-градусовите температури на острова продължават да пречат на усилията за справяне с пожара.


#Кипър #остров #пожари #гори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"