"Слънчев импулс 2" се запъти обратно към Европа

"Слънчев импулс 2" се запъти обратно към Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Задвижваният със слънчева енергия самолет "Слънчев импулс-2" излетя от Ню Йорк, за да осъществи преход над Атлантическия океан с дестинация град Севиля в Испания, предаде Франс прес.

Полетът е доста рисков, тъй като ще трае четири дни. Това ще бъде и най-дългият етап в околосветското пътешествие на "Слънчев импулс-2".

В пилотската кабина е швейцарецът Бертран Пикар. Той разчита единствено на 17-те хиляди батерии, монтирани на крилете на летателния апарат, за да го придвижат до испанския бряг. Излитането от Ню Йорк закъсня с половин час и бе осъществено в 2:33 часа местно време.

Самолетът "Слънчев импулс-2" стартира околосветското си пътешествие на 9 март 2015 г. в Абу Даби, отправяйки се на първото в историята на световната авиация подобно прелитане. Той е с внушителни размери.

Размахът на крилете му е 72 метра, а теглото - почти 2,3 тона. На самолета са монтирани 17 000 слънчеви акумулаторни батерии, с помощта на които се задвижват 4 електромотора. Теоретично той може да се намира непрекъснато във въздуха, тъй като натрупаната през деня енергия е достатъчна за полета през нощта. Достига около 140 км/ч.

#Слънчев импулс 2 #Европа #полет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"