Мария Капон: Лобистите на Москва са щастливи от мъките на България

Мария Капон: Лобистите на Москва са щастливи от мъките на България
БГНЕС
A A+ A++ A

В изминалите няколко дни станахме свидетели на неистова радост от съдебното решение, което дава шанс на Русия да придобие 550 млн. евро по делото „Белене“ за сметка на България. Отговорни политически фигури като Румен Овчаров, доскорошният вицепремиер Ивайло Калфин и други приятели на Георги Първанов и Москва неприкрито изразиха задоволството си от финансовия проблем, който трябва да реши Националната електрическа компания, и доволно поклащаха глава, внушавайки, че най-изгодно за България би било да построи „Белене“, заяви Мария Капон от Единна народна партия.

Всичко това беше гарнирано с лъжата, че това са най-съвременните реактори на Русия. Става дума за проект, стартирал неуспешно по времето на Тодор Живков на 20 март 1981 г. От тогава прахосаните средства в изгода на приближени фирми потънаха в т.нар. „гьол“. Десетилетия по-късно проруската клика на Георги Първанов се опита да превърне каскета на Тодор Живков в Голям шлем, който окончателно да зароби България поставяйки я в зависимост от руската енергетика. Както в момента все още това е валидно по отношение на нефта, газа и ядреното гориво.

Реакторът предвиден за „Белене“ е модел от 1992 г. И дори ако някой родоотстъпник реши да го построи и въведе в експлоатация за около 10 г. моделът ще е на повече от 30 г. „Политическите „адвокати“ на Москва пропускат факта, че оценката за построяването на „Белене“ изискваше от страната ни над 20 млрд. лева. Това е цената, която трябваше да платим, за да стане България зависима държава. Сума несравнима с присъдените 550 млн. евро“.

Настоящият енергиен министър Теменужка Петкова е абсолютно наясно с далаверите около проекта „Белене“ и може би е дошъл денят, в който е редно да се каже ясно, каква е ролята на бившия вицепремиер Симеон Дянков в избора на адвокатското дружество, което трябваше да защитава българската страна. Става дума за същия вицепремиер, който малко след това продължи кариерата си в Москва.

Ясен отговор дължи и премиерът Борисов, който и до сега не е казал защо България не се оттегли от проекта още през 2009 г., когато направи това немският концерн RWE и бе ясно, че такъв проект няма да има. По това време реакторът още не бе произведен и днес България нямаше да дължи пари. Кой имаше изгода от това, пита Капон.

Кога българската прокуратура ще погледне към тези, които искаха да натресат на България старо и твърде скъпо оборудване срещу „удоволствието“ да зависим от Москва? „Как „ядрените специалисти“ Румен Петков, Ивайло Калфин и Георги Първанов ще коментират факта, че нито една банка в света не поиска да гарантира проекта „Белене“? Именно това беше причината да изнудват българския народ да плати от джоба си този безумен проект.

Злорадството на хора, съдействали на една колосална кражба, е на тема, че ще платим отново. Случилото се можем да наречем политическо мародерство. Но в най-добрият случай прилича на изнудване“, каза още Мария Капон.

#АЕЦ "Белене" #Капон #Русия #Румен Петков #Ивайло Калфин #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »