Делян Добрев: Не може да се говори за АЕЦ "Белене", реакторите ще бъдат продадени

Делян Добрев: Не може да се говори за АЕЦ "Белене", реакторите ще бъдат продадени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев изключи възможността за строеж на атомна централа в Белене с вече произведеното от руската "Атомстройекспорт" оборудване, което България ще плати, и заяви, че произведените реактори за проекта ще бъдат препродадени.

Добрев коментира решението на арбитражния съд в Женева, който по-рано тази седмица отсъди Националната електрическа компания (НЕК) на България да плати 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт". Българските власти обявиха, че стойността на неустойката е 550 млн.евро. Добрев, който беше министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет "Борисов", когато правителството реши да се откаже от проекта, а руската компания заведе делото, повтори тезата си, че решението на арбитража е добър изход за българската страна.

Шефът на енергийната комисия отхвърли лансираната от АБВ идея България да използва вече произведеното оборудване, за да построи все пак АЕЦ "Белене". Той се позова на анализа на Световната банка, според който енергетиката на страната страда от това, че има над 30% повече инсталирани мощности, отколкото са й необходими, като трябва да ги поддържа в готовност и да плаща за това. 

"Представете си да имаме още един или два блока. Това сервилничене да имаме "Белене" просто за да се харесаме на някого, ще доведе до огромни допълнителни разходи на български разходи на българското общество, защото то ще трябва да плаща тези допълнителни мощности да бъдат в готовност", заяви Делян Добрев.

Той уточни, че ще се търси възможност за препродаване на завършения от "Атомстройекспорт" ядрен реактор и почти завършения втори. По думите му за това трябва да се поддържат добри контакти с производителя, защото "заедно трябва да излезем от тази ситуация". "Руската страна не е виновна, че България се е опитвала да се хареса и е поръчвала неща, за които е било ясно още през 2008 г., че не може да плати", каза Добрев.

Председателят на комисията по енергетика заяви, че сумата, която трябва да бъде изплатена според решението на арбитражния съд, не е колосална за НЕК и няма защо да се използва за плашене: "При Орешарски дефицитът на НЕК беше повече от 440 млн. евро всяка година. Сега говорим за арбитражно дело, което се развива в последните 5 години, и за еднократна сума. При това сега няма такъм дефицит."

 

#АЕЦ #Делян Добрев #мощности #Белене #Атомстройекспорт #НЕК #Орешарски #реактори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"