За три дни 30 хил. души са напуснали Фалуджа

За три дни 30 хил. души са напуснали Фалуджа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Военните действия в иракския град Фалуджа са довели до преселването на поне 30 хил. души за три дни, предава АФП, позовавайки се на Норвежкия бежански съвет, който предупреждава за предстоящо хуманитарно бедствие. 

Иракските сили постигнаха пробив е четвъртък, завземайки центъра на Фалуджа, докато терористичната групировка „Ислямска държава“ се отдръпна в северните части на града.

Това позволи на хиляди цивилни, които бяха използвани за човешки щит, да напуснат града, който е ключов център за джихадистите. 

Според ООН почти 100 хил. души са избягали от иракския град Фалуджа и от околностите му от началото на операцията по освобождаването на града от правителствените войски на Ирак от „Ислямска държава“, предаде РИА Новости.

Прес-секретарят на генералния секретариат на ООН Стефан Дюжарик заяви, че над 15 хил. души са напуснали града за два дни – от 15 и 16 юли. Според международната организация по миграцията общото количество разместени лица от 23 май насам е 98 хил. души. Хуманитарните служби очакват ръст в тези цифри, защото според тях хиляди хора се намират по път в момента.

#Фалуджа #ислямска държава #джихадисти #ООН #град #терористична групировка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"