КНСБ настоява за увеличение на бюджетните заплати с 15% догодина

КНСБ настоява за увеличение на бюджетните заплати с 15% догодина
КНСБ
A A+ A++ A

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще настоява за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10 - 15% и дори 20% за сектори като социалните услуги и културата.

"Увеличението на доходите няма алтернатива. Всички други приказки остават на заден план, ако искаме да има българи в следващите години", заяви Димитров в интервю за БНР днес. Той допълни, че предложението на синдиката за минималните осигурителни доходи в частният сектор е за увеличение на заплатите между 10 и 12%.

Повтори и идеята на КНСБ за въвеждане от 2017 г. на минимална заплата за работещите висшисти, която да възлиза на 1.5 пъти минималната работна заплата. Това означава догодина висшистите, които работят по специалността си, да получават близо 700 лв. минимален доход, изчисли Димитров.

Президентът на КНСБ коментира, че част от идеите за промени в регулацията за втора пенсия са добри, но настоя при обсъждането им да се гарантират мерки за прозрачност. Сред рисковете той посочи опасността в бъдеще много хора да разчитат на социалното осигуряване, тъй като имат ниска пенсия и от Националния осигурителен институт, и от частния си фонд.

 

#президент #Пламен Димитров #КНСБ #синдикати #заплати #социални услуги #култура #работещи бедни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"