Унгария няма да приема бежанци, тъй като страната "не се нуждае от имиграция"

Унгария няма да приема бежанци, тъй като страната "не се нуждае от имиграция"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Унгария няма да бъдат приемани повече мигранти, търсещи убежище. Решението на Будапеща бе аргументирано с липсата на необходимост от имиграция. Сега Унгария приема на територията си по 30 бежанци дневно, предимно семейства от конфликтни зони. В понеделник унгарското правителство одобри закон, който позволява на полицейските сили да изпращат нелегални мигранти, задържани в рамките на осем километра край южната граница, обратно в Сърбия.

Политиците в Будапеща заявиха, че в Унгария няма да бъдат приемани търсещи убежище, тъй като страната "не се нуждае от имиграция". Премиерът Виктор Орбан обедини усилия с министъра на правосъдието и министерството на вътрешните работи за провеждаме на разговори относно имиграционната политика на страната. Очаква се в рамките на дискусиите следващата седмица да бъдат обсъдени и квотите на Европейския съюз, които регламентират какъв брой мигранти да приеме всяка една държава-членка на Общността.

От началото на годината досега в Унгария са регистрирани 19 140 молби за убежище. Властите съобщават за 14 000 мигранти, преминали незаконно южната граница на страната със Сърбия.

"Няма да вземем никого, защото Унгария не се нуждае от имиграция", подчерта Янош Лазар, началник на канцеларията на унгарския министър-председател.

На граничния пункт Хоргош около 200 мигранти чакат в импровизиран лагер, надявайки се да преминат границата и да влязат в Унгария. Много от тях са от Афганистан и са тук от няколко седмици. Има неколцина щастливци, които са в списъка на чакащите да преминат през оградата с бодлива тел и да влязат в първата държава от Шенгенското пространство. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на мигрантите, които минават транзит през Сърбия се е увеличил на 1800 през тази седмица в сравнение с 900 преди месец. Повечето от тези 1800 души разчитат на контрабандисти да ги прекарат през границата.

Много контрабандисти причакват мигрантите в различни точки. Например трафиканти прекарват хора от Турция в България, откъдето българи ги поемат нататък. Същото е положението и в Сърбия, тук сърби се грижат за по-нататъшното прекарване на мигрантите към Унгария. Такива незаконни трансфери постоянно се осъществяват.
В понеделник унгарското правителство одобри закон, който позволява на полицейските сили да изпращат нелегални мигранти, задържани в рамките на осем километра край южната граница, обратно в Сърбия.

Унгария приема на територията си 30 бежанци дневно, предимно семейства от конфликтни зони.

 

#Унгария #мигранти #Виктор Орбан #Сърбия #Шенген #бодлива тел #ООН #власти #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници