САЩ остават с корабите си в Черно море, въпреки предупреждението на Русия

САЩ остават с корабите си в Черно море, въпреки предупреждението на Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените щати ще запазят своето присъствие в Черно море въпреки предупрежденията на Русия, че американският ескадрен миноносец „Портър” подкопава регионалната сигурност. Министърът на военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс поясни, че главната причина за присъствието на Вашингтон в Черно море е възпиране на потенциална агресия от страна на Русия.

САЩ ще запазят присъствието си в Черно море въпреки предупреждението на Русия, че патрулиращият там американски ескадрен миноносец подкопава регионалната сигурност, каза американският министър на военноморските сили Рей Мейбъс, цитиран от Ройтерс.

Ескадреният миноносец "Портър" влезе в Черно море този месец, предизвиквайки остри критики от Москва. Очаква се Турция и Румъния да поискат по-значително присъствие на НАТО в Черно море на срещата на върха на Алианса във Варшава през юли.

На ескадрения миноносец "Мейсън" в Средиземно море Рей Мейбъс заяви, че е работа на ВМС на САЩ да възпират потенциална агресия.

"Ще бъдем там, където има нужда от нас. Ще поддържаме присъствието си в Черно море, това е нормално. Въобще не променяме статуквото. От Втората световна война насам нашият флот за пръв път има доминантна позиция - държи морските пътища отворени за всички. Не само за съюзниците ни, но за всички страни, които правят мирна търговия. Главната причина да сме в Черно море е да възпираме агресията на Русия, заяви Рей Мейбъс - министър на военноморските сили на САЩ.

Мейбъс направи коментара дни, след като Русия разкритикува обсъжданията в НАТО за създаване на постоянна военна сила в Черно море. Русия, която анексира украинския полуостров Крим през 2014 г, има Черноморски флот с база Севастопол, отбелязва Ройтерс.

"Петролът може да се използва като оръжие. Вижте какво Русия направи с Крим, какво направи на Украйна, вижте какво Русия се опитва да причини на Европа, преди цените на петрола да започнат да падат. Не искам това да бъде използвано срещу нас", посочи още той.

Мейбъс уточни, че САЩ следват правилата на Конвенцията от Монтрьо, съгласно които страни без излаз на Черно море не може да държат там свои бойни кораби повече от 21 дни. Допълнителен източник на засилване на напрежението с Москва е разполагането на два американски самолетоносача в Средиземно море преди срещата на върха на НАТО поради стремежа на Вашингтон да балансира засилващата се руска военна дейност в Средиземноморието, отбелязва Ройтерс.

За своите кораби американският флот разчита на 30% алтернативни енергоизточници, наред с традиционното гориво - петрола. Целта е този дял да достигне 50% до 2020 г.

 

 

 

 

 

 

 

#САЩ #миноносец #Черно море #Крим #бойни кораби #Средиземноморие #гориво #Русия #Турция #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »