Вторичен трус и много жертви в Турция

Вторичен трус и много жертви в Турция
Жители на турския град Ван са се събрали на мястото, където рухна осеметажна сграда в резултат на силното земетресение в неделя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вторичен трус с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер удари Източна Турция в неделя следобед след земетресението със сила 7.6 по-рано днес.

В резултат на силното земетресение в турския град Ван се е срутила 8-етажна кооперация, под руините има хора, съобщи кметът на града пред телевизия НТВ, цитирана от АФП.

Турската държавна телевизия TRT съобщава за много пострадали местни жители, но за момента липсват по-точни данни за броя на жертвите.

В провинция Ван в Източна Турция цари паника в резултат на трусовете, хората са излезли на улиците и не искат да се прибират по домовете си.

Данните за магнитуда на първия трус се разминават, като според Американския геоложки институт той е бил 7.6 по скалата на Рихтер, докато турската обсерватория „Кандълъ“ съобщава за магнитуд от 6.6.

Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 94.5 км, на 35 км от град Ван, близо до границата с Иран.

Трусът е станал в 10:41 българско и местно време. Вторичният трус е бил около 13.00 ч.

Турция е разположена в силно земетръсна зона. Трус със сила от 7.4 през 1999 г. взе 18 000 жертви в южната съседка на България.

През 1941 г. земетресение от 5.9 по скалата на Рихтер в района на Ван-Ердиш в Източна Турция отне 192 живота.

#епицентър #Иран #Ван #Турция #земетресение #разрушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »