Руски инструктори обучавали националистически групи да бранят България от бежанци

Руски инструктори обучавали националистически групи да бранят България от бежанци
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев обяви, че в България се обучават националистически бойни групи с руски инструктори, чиято цел е защита от бежанците, от "турска опасност" и др.

Зная за две групи, а участниците са няколко хиляди, каза Василев, но отказа повече подробности. По думите му става дума за групи от хора с националистически уклон, които се самоорганизират и канят руски инструктори да ги учат как да действат.

В последните месеци в медиите нашумяха две групи от самоорганизирали се мъже, които ходят "на лов" за мигранти. Динко Вълев от Ямбол стана популярен след появата му в новинарска емисия на национална телевизия, в която бе окачествен като герой, защото сам е задържал група от 12 сирийски мъже, 3 жени и 1 дете.

Името на Петър Низамов, по прякор Перата, пък изплува след публикуването в интернет на клип на проснати по очи нелегални имигранти, които са вързани със свински опашки. Той твърдеше, че заедно с негови приятели са извършили "граждански арест". Низамов беше обвинен в в противозаконно лишаване от свобода на трима чужди граждани - престъпление, за което се предвижда наказание от шест години лишаване от свобода. Понастоящем е под домашен арест.

"Неновина с хибриден оттенък" - така Илиян Василев коментира информацията от тази седмица, че Румъния е предложила на България да се включи в обща флотилия, заедно с Турция и Украйна, срещу Русия, и последвалите официални опровержения за участието на страната в договорки от този вид.

#посланик #България #Русия #Илиан Василев #инструктори #бежанци #Турция #Динко Вълев #Петър Низамов-Перата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »