Мъжете във видинско умират най-млади от целия Евросъюз

Мъжете във видинско умират най-млади от целия Евросъюз
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Средна продължителност на живота у нас през периода 2013 - 2015 г. е 74.5 г. Спрямо предходния период 2012 - 2014 г., тя намалява с 0.2 години. Това става ясно от данните на Националния статистически институт.

България, заедно с Латвия (74.5) и Литва (74.7 години), е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. В другия полюс на класацията са Испания, където средната продължителност на живота е 83.3 години и Италия, 83.2 години.

Българите живеем най-малко от останалите европейци

В България се наблюдава различната смъртност при мъжете и жените, разлика има и сред населението в градовете и селата. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.1 години, докато при жените е с 6.9 години по-висока - 78.0 години. За десет години в периода между 2005 и 2015 г. средната продължителност на живота и при жените, и при мъжете е обаче е нараснала с 2.0 години.

Средната продължителност на живота за населението в градовете е с 2.7 години по-висока (75.3 години), отколкото за населението в селата (72.6 години). Спрямо 2005 г. за населението в градовете увеличението е с 2.4 години, а за населението в селата се запазва на същото ниво.

По области средната продължителност на живота също варира. Тя е от 72.6 години в област Видин до 76.5 години в област Кърджали. В общо в девет области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в областите Враца, където тя е 8.3 години и в Монтана - 8.0 години, а най-малка - в област Кърджали (6.0 години).

 

#мъже #жени #ЕС #Национален статистически институт #Видин #Кърджали #градове #села #Латвия #Литва #Испания #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай