Париж размаха пръст на Лондон, ако си вън, значи си вън, ако си вътре, ще имаш достъп до пазара, но и ще пълниш бюджета

Париж размаха пръст на Лондон, ако си вън, значи си вън, ако си вътре, ще имаш достъп до пазара, но и ще пълниш бюджета
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френският министър на икономиката Емануел Макрон смята, че Европейският съюз (ЕС) трябва да заеме твърда позиция по отношение на Великобритания, ако тя избере да го напусне. Той добави, че Франция ще е неотстъпчива в края на юни на срещата на върха след британския референдум.

"Или си вътре или си извън. Европейският съвет трябва да отправи ултиматум към британците за техните намерения и президентът на Френската република ще е пределно ясен в това отношение", коментира Макрон в интервю за днешния брой на "Монд".

Ако британците искат да запазят достъпа си до европейския пазар, те ще трябва да участват и в бюджета на ЕС, както правят Норвегия и Швейцария, разсъждава френският министър. При отказ - те трябва изцяло да напуснат, е позицията му.

Дори и ако в резултат на британския референдум Великобритания остане в ЕС, Макрон смята, че особеният статут, договорен от Лондон в началото на годината, трябва да остане изключение, за "да се избегне заразата" от подобни изисквания от страна на други държави-членки

Макрон, който е за по-голяма европейска интеграция, желае Евросъюзът да прояви по-голяма амбициозност по въпросите на отбраната и на енергетиката.

 

#Великобритания #Европейски съюз #ЕС #референдум #пазари #бюджет #интеграция #отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"