Албанци към властта в Македония: „Мрете, гяури!“

Албанци към властта в Македония: „Мрете, гяури!“
Над 10 000 души участваха в албанския протест седмица по-рано. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С възгласи „Етническа Албания“ и „Умрете, гаури“ протестното шествие на етнически албанци срещу арестите на мюсюлмани при акцията „Чудовище“ – срещу заподозрените извършители на петорното убийство от 12 април, стигна до сградата на правителството в столицата на Македония Скопие.

Въпреки че през изминалото денонощие ислямската верска общност се е опитала да откаже хората от протеста в петък, неколкостотин етнически албанци се включиха в шествието, предава „Фокус“, позовавайки се на местни информационни агенции.

Протестът започна спокойно след редовната петъчна молитва в джамията „Яя Паша“ и минава по централните улици на града.

След приключването му обаче повечето прозорци на втория етаж на сградата на правителството бяха счупени, след като протестиращите обстреляха фасадата с камъни.

Полицията се отдръпна към вътрешността на сградата. Автобусната спирка пред правителствената администрация беша изкъртена.

Преди протеста организаторите изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че демонстрациите се организират с единствената цел: на всички граждани в Македония и на международната общност да станат ясни последните събития.

Съобщението е адресирано до президента Георге Иванов, международни организации, дипломатическите мисии на Албания, Турция, Косово.

Сред транспарантите има и такива, на които пише: „Мюсюлманите не са терористи“, „Никола (премиерът на Македония – бел. ред.) е терорист“, „Янкуловска (вътрешният министър – бел. ред.) е радикален християнин“, „Етническа Албания“.

Сред участниците в демонстрацията има и такива със знамена на Саудитска Арабия.

Преди седмица по същото време в Скопие се събраха близо 10 000 души, за да протестират срещу „сатанизирането на албанците“ от страна на управляващата партия и правителството на Никола Груевски.

Етническото напрежение в Република Македония започна да нараства след убийството на петима млади македонци край село Смилковци.

Преди десетина дни вътрешният министър Гордана Янкуловска съобщи, че „полицията е задържала извършителите на жестокото убийство“. Тя твърдеше, че става въпрос за радикални ислямисти, които са се сражавали на страната на талибаните срещу силите на НАТО в Афганистан и Пакистан.

Освен в Скопие албански протести срещу акция „Монструм“ („Чудовище“ на македонски) има и в Куманово и Тетово, където обаче се събраха много малко хора, които бързо се разпръснаха.

#Гордана Янкуловска #Никола Груевски #акция „Чудовище“ #петорно убийство #протест #албанци #Скопие #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници