Длъжници от Гърция бягат у нас, за да се спасят заради тежки процедури

Длъжници от Гърция бягат у нас, за да се спасят заради тежки процедури
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двойно са се увеличили делата срещу чужденци-длъжници в България - само за шестте месеца на тази година са образувани 400 дела, колкото през цялата 2015 г., информира шефът на Камарата на частните съдия-изпълнители Георги Дичев.

Гилдията настоява за промени в закони, с които да се ускори събирането на дългове, постановени от чужди съдилища. Така българското законодателство ще бъде съобразено с евродирективите. Според тях след като съд в държава-членка на ЕС издаде европейска заповед за изпълнение срещу длъжник, кредиторът може да се обърне към съдия-изпълнител в държавата, в която се намира длъжникът, и да поиска от него да му събере вземанията. Според европравилата въпросната заповед има директно действие, не се налага да се води дело и в държавата, в която живее длъжникът. У нас обаче съд трябва да я признае, което бави събирането на дълга.

Проблемите при трансграничното събиране на задължения по изпълнителни листове, издадени в България и в Гърция, обсъдиха ръководствата на частните съдия-изпълнители в двете държави. Оказа се, че гръцки фирми, които имат дългове в страната си, прехвърлят дейността си, оборудване и камиони в България, регистрират се по българските закони и така спасяват имуществото си от принудително изпълнение. Докато се разбере какво притежават в България и какво от имуществото им може да бъде разпродадено, те го прехвърлят в друга балканска държава и пак го спасяват.

"Това се случва от години, засили се по време на финансовата криза. Длъжникът сменя държавата, с което сменя и действащият спрямо него закон и така не се издължава", обясни шефът на Камарата на гръцките съдия-изпълнители Георгиос Митсис. Затова те лансират идеята за балкански форум, на който да предложат да правителствата от балканските държави да вземат мерки за разрешаване на проблема.

 

#съдия-изпълнител #чужденци #дългове #длъжник #финансова криза #Камара на частните съдебни изпълнители #задължения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"