Правят компания за българския високотехнологичен парк, готов 2015 г.

Правят компания за българския високотехнологичен парк, готов 2015 г.
Добрев наблегна на нуждата „да съберем науката и бизнеса на една маса с посредничеството на държавата“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството ще създаде компания за изграждането на „София Тех Парк“, първия български високотехнологичен парк, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев по време на инвестиционната конференция Bulgaria: Business UP.

„По отношение на „София Тех Парк“ – все още не сме го облекли в необходимата форма, но следващата седмица ще създадем компания, тя ще бъде дъщерна на Националната компания „Индустриални зони“ и с бюджет от нея, която да реализира този проект“, заяви Добрев по време на Панел 4: „България - рай за инвеститорите - Среща на инвеститорите с правителството“ по време на конференцията.

По-рано на конфернцията съветникът на президента Евгени Ангелов обяви, че „София Тех Парк“ трябва да е завършен до 2015 г. в съответствие със сроковете, поставени за усвояване на финансиране от ЕС.

Добрев наблегна на нуждата „да съберем науката и бизнеса на една маса с посредничеството на държавата“.

„Морковът е следващият програмен период за средствата на ЕС – но ако искат да участват, трябва да сме сигурни, че ще отговорят на нуждите на бизнеса. Науката сама иска да се обърне с лице към бизнеса. Т.нар. smart specialization strategy c прости думи е точно това, не мога да ви кажа конкретно формата на едно такова нещо, но той трябва да стане възможно най-скоро“, обясни министърът на икономиката.

Инвестиционната конференция започна в петък в София, събирайки на едно място ключови представители на държавата, изпълнителни директори на най-големите чужди инвеститори в страната и водещи икономисти от България и чужбина.

Целта на Bulgaria: Business Up е да представи на международната бизнес общност благоприятния инвестиционен климат в България, както и разнообразието от възможности за успешен и устойчив бизнес, и да предложи най-добрите практики на водещите чуждестранни инвеститори в страната.

Организатори на конференцията са най-голямата българска англоезична медия – Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език – Novinite.bg, с подкрепата на българската държава в лицето на Българската агенция за инвестиции, официален партньор на Bulgaria: Business UP.

Bulgaria: Business UP се радва на засилен медиен интерес и дава възможност на участниците в нея да достигнат до влиятелна аудитория от международни експерти, дипломати и хора от бизнеса от България и света.

#Делян Добрев #Bulgaria: Business Up

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"