Забраниха провеждането на годишния гей парад в Истанбул с удобното обяснение, че не може да се гарантира сигурността

Забраниха провеждането на годишния гей парад в Истанбул с удобното обяснение, че не може да се гарантира сигурността
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Истанбул забраниха провеждането на годишния гей парад по-късно този месец от съображения за сигурност.

Истанбулското кметство заяви в изявление, че е запознато със съобщения в пресата и социалните мрежи за планове за провеждане на гей парад на 26 юни, но призова гражданите да не присъстват на мероприятието от съображения за тяхната сигурност.

Допреди миналата година гей парадът в Истанбул се провеждаше без значителни инциденти, превръщайки се в едно от най-големите подобни мероприятия в мюсюлманска държава, посещавано ежегодно от хиляди души.

През 2015 г. обаче по време на парада полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръсне събралите се, преди още събитието официално да започне.

В съобщението на кметството се посочва, че "разрешение няма да бъде дадено за... среща или шествие на основа опазване сигурността и обществения ред".

"Призоваваме нашите скъпи жители на Истанбул да не се вслушват в призиви за участие и да се съобразят с предупрежденията на силите за сигурност", гласи съобщението.

Активисти подготвят редица мероприятия в продължение на седмица от този уикенд, които ще завършат с провеждането на парада, който тръгва от известната търговска улица "Истиклал Кадеси" и завършва на площад "Таксим".



#Истанбул #гей парад #кметство #шествие #обществен ред #Таксим #полиция #сълзотворен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »