Юнкер успокои противниците на газопровода "Северен поток 2" - нищо не е предрешено

Юнкер успокои противниците на газопровода "Северен поток 2" - нищо не е предрешено
БГНЕС
A A+ A++ A

Обсъждането на руските планове за изграждане на втори газопровода до Германия (Северен поток -2) надхвърля правните проблеми, тъй като проектът ще промени ситуацията на пазара на природен газ в ЕС, но няма да предостави достъп на нови доставчици на суровината. Това казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо, адресирано до лидерите на осем държави от Източна Европа, които са противници на проекта, съобщава агенция „Ройтерс.

Писмото е изпратено на 3 юни до лидерите на Чехия, Естония, Унгария, Лативя, Полша, Словакия, Румъния и Литва. Северен поток - 2 предизвика ожесточени спорове между Германия и страните от Централна и Източна Европа, които смятат, че проектът ще нанесе икономически удар върху Украйна и ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ, доставян от „Газпром".

Според „Ройтерс", целта на писмото е да разсее съмнения на 8-те държави-членки на ЕС, че Еврокомисията ще пренебрегне техните аргументи против руския проект, на фона на затоплящите се отношения между Москва и Брюксел. Писмото е изпратено не случайно преди посещението на Юнкер в Русия.

Юнкер посочва, че строителството на Северен поток-2 не може да става само според руските закони и Брюксел обсъжда въпроса с немските власти и регулатори, преди да излезе с официална оценка за проекта. „Никой играч на пазара не трябва да има средствата да поддържа господстващо положение, с което да е във вреда на конкурентите си и на потребителите", допълва председателят на Еврокомисията.

Изпратеното писмо е в отговор на обръщението през март на премиерите на Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, Естония, Латвия и Литва,  и Румъния, в което те предупреждават, че строителството на Северен поток-2 има „потенциални десталбилизиращи геополотически последствия".

"Газпром" и нейните европейски партньори сключиха споразумение за изграждане на проекта през 2015 г., но много страни от Източна Европа, а също и САЩ изразиха безпокойство, че газопроводът може да ограничи маршрутите на доставка на природен газ от „Газпром" до ЕС, който получава 1/3 от суровината от Русия. Освен това те предупредиха, че руският проект ще повлияе на политиката на Украйна да реформира икономиката си, тъй като Северен поток-2, който е планиран да започне работа през 2019 г., ще лиши Киев от такси за няколко милиарда долари за транзита на руски газ през украинска територия.

#Юнкер #Северен поток - 2 #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"